יתרונותיהם התזונתיים של מאכלי ראש השנה, מה כדאי לכם לאכול בארוחות החג וממה כדאי להימנע או להפחית
חגי תשרי בעיצומם והשמחה רבה אין ספק. עם בואם של החגים מתעוררות שאלות רבות סביב התזונה ובצדק, בתקופת החגים יש נטייה לשבור שיגרה, זה טבעי זה בריא אך הכל במידה וצריך למצוא את האיזון. אז ראש השנה מאחורינו, לפנינו יום כיפור ואל תתנו למילה צום לבלבל אתכם שכן המאורע הזה עלול להסתמן כעתיר קלוריות במיוחד, חג ראשון ושני של סוכות ושאר חגיגות המנגלים ואין סוף הארוחות. קחו נשימה ותבינו שאין סיבה לדאגה, כל עוד תבואו מודעים ונכונים לשמור על איזון ותזונה נבונה את החגים תעברו בשלום, ויותר מזה, זה בסדר לחרוג גם הפדנטים שביננו חורגים, אז בואו נסכם שזה בסדר לחרוג אך לא להתפזר ולאבד כיוון. בראש השנה נוהגים לברך על פירות הארץ, וכן אוכלים מזונות שונים הנחשבים למזינים - חלקם אפילו נחשבים בריאים ומשמשים חלק מהדיאטה הים תיכונית, שידועה ביכולתה לסייע במקרים של בעיות לבביות.
נפרט את יתרונותיהם הבריאותיים של המאכלים בראש השנה:
תמרים - מכילים כמות רבה של סיבים תזונתיים המסייעים בתהליך העיכול, פוליפנולים המשמשים כנוגדי חמצון המסייעים לתפקוד תקין, וכן אשלגן, סידן ומגנזיום, המסייעים לתפקוד תקין של הלב והשרירים.
רימון - עשיר באשלגן ובאנתוציאנינים, המהווים נוגדי חמצון.
דלעת - מכילה כמות גדולה של ויטמין A המסייע לגוף להילחם ברדיקלים החופשיים. הדלעת מכילה גם מגנזיום וויטמין C.
שעועית (רוביה) - מכילה כמות גדולה של מגנזיום, המסייע לפעילות שרירים תקינה, ומצוי בדרך כלל במזונות טבעיים המכילים צבע ירוק.
כרישה - מכילה כמות גדולה של חומצה פולית המסייעת לשמור על התחלקות תאים תקינה (לכן קריטית מאוד בהריון). כמו כן, מרכיבי הכרישה מסייעים בשכפול הדנ"א, ועשויים לסייע נגד סרטן.
סלק - עשיר בחומצה פולית, באשלגן, בוויטמין C ובזרחן.
גזר - עשיר בוויטמין A. ויטמין זה זמין יותר לגוף כאשר הגזר מוקפץ במעט שמן, מאשר בגזר טרי.
תפוח עץ - קליפת התפוח מכילה סיבים תזונתיים רבים, המסייעים לתפקוד תקין של המעיים. התפוח מכיל גם כמות גדולה של אשלגן, המסייע בשמירה על לחץ דם תקין.
ראש של דג - דגים הם חלק חשוב בדיאטה הים תיכונית. ההמלצה היא לצרוך כשתי מנות דג בשבוע. הדגים מכילים כמות גדולה של אומגה 3 – חומצת שומן הנחוצה לגוף, כמות גדולה של חלבון וויטמין B12.
לו ארוחת החג הייתה מסיימת כאן - דיינו. אלא שלאחר הברכות מוגשת לשולחן ארוחה עשירה הכוללת, בין השאר, אורז, תפוחי אדמה, בשרים, סלטים, קינוחים, פיצוחים ועוד. ככל שהמבחר גדול יותר, כך נתקשה יותר לשמור על הגבולות שהצבנו לעצמנו.
מהן הבחירות הפחות טובות עבורכם?
בשר אדום - אוכלי הבשר שביננו, אם אתם נוהגים דרך קבע לאכול בשר, העדיפו להימנע מצריכת בשר אדום. מחקרים מראים כי בשר אדום בכמות גדולה מזיק לבריאותנו, ומעלה את הכולסטרול בדם ואת הסיכון למחלות לבביות. מה במקום? העדיפו מנות עיקריות כמו הודו, עוף או דגים – מזונות רזים יותר, המכילים חומצות שומן טובות יותר.
מזון מטוגן - שניצלים, דג מטוגן, לביבות, חצילים, פסטלים וחבריהם עתירי השומן הרווי - אלה הן רק דוגמאות למזונות מטוגנים, שמכילים כמות קלורית גדולה ומזיקים לבריאותנו בטווח הרחוק ובטווח הקצר (כבדות, צרבת, גזים ושלל פעולות המעי הפחות נעימות) מה במקום? העדיפו מזון אפוי, מאודה, מוקפץ ומבושל.
סלטים מורכבים – נדמה שאפשר לשבוע רק ממבחר הסלטים העשיר, כל סלט יהיה מזין יותר משאר החלופות המצויות על השולחן. אבל מפני שהסלטים נראים "תמימים", אנו נוטים לקחת מהם יותר – מה שהופך אותם לחגיגה קלורית. הכוונה היא לסלטי קינואה או בורגול, שבעיקרם עשויים מפחמימות, וסלטים המכילים כמות גדולה של אגוזים או חמוציות, ובדרך כלל יתובלו ברטבים עתירי קלוריות. כמובן שכדאי לצרוך אותם, אך במתינות ובמידה. מה במקום? העדיפו את הסלטים הפשוטים שמורכבים ממלפפון, עגבנייה, גזר ובצל.
אפשר ורצוי לאכול קצת מכל סלט כמנה ראשונה, אין שום צורך להוסיף לחם לחגיגה הזו זה פשוט מיותר.
בשורה התחתונה: מותר לאכול הכל במידה ובאיזון. שימו לב לכמויות המזון שאתם אוכלים בארוחה, אבל גם לאיכותו. תיהנו ואל תיאבקו בעצמכם. סביר להניח כי תחרגו מהגבולות שלרוב אתם שומרים עליהם. אם תגיעו לארוחה עם הידע והמודעות, תיהנו ממנה גם אם תגזימו באכילה.