יום כיפור כבר כאן, ועם ישראל יוצא לחופשה בת 25 שעות מהעבודה, אך גם משולחן האוכל.
לקראת יום הכיפורים, ראוי לנפץ את האשליה שהצום מכפר גם על חגיגות האוכל של ראש השנה: לאמיתו של דבר, רוב הירידה במשקל, אם מתקיימת, היא בנוזלים.
גם אם אינכם צמים מסיבה דתית, כדאי לכם לדעת שהצום בריא לגופכם, ואולי כדאי לכם לנצל את 25 השעות האלה כדי להשיג לעצמכם קצת מהיתרונות הבריאותיים של הצום. צום הינו הימנעות מאכילה ו/או שתייה לתקופה מוגבלת של זמן, נעשה בדרך כלל מסיבות דתיות או בריאותיות. יש סוגים רבים של צומות, ובהם כאלה המתירים שתיית מים, מיצים (מפירות וירקות), מרק או צמחי מרפא. צום חלקי משמעו אכילת סוג מזון אחד או אכילת ארוחה ביום. הצומות היהודיים, כידוע, כוללים התנזרות מוחלטת ממזון וממשקה.
מהן ההשלכות הבריאותיות? בצום של 24 שעות, לגוף בריא יכולת הסתגלות בשל מאגרים הקיימים בו. צומות ארוכים יותר עשויים לגרום בעיות גדולות יותר. בתחילה מנוצלים מאגרי הפחמימות ואחר כך שומנים וחלבונים. רקמות שריר עשויות להיות מנוצלות גם כן.
סימני הצום הם חולשה, בחילות, כאבי ראש ודכדוך. בגוף נוצרים חומרים הגורמים ריח של אצטון, והכליות עובדות יותר כדי לסלקם. במקרים קיצוניים ובצומות ארוכים במיוחד חומרים אלה עלולים לגרום בעיות בלב ואף מוות.
הרפואה המשלימה פונה לעתים לצומות לשם ניקוי רעלים שהצטברו בגוף במשך הזמן וכן לשם ירידה במשקל, דרך מתן מנוחה לפעילות העיכול של הגוף. מספר מצומצם של מחקרים הראה כי הדבר עשוי להיות יעיל, אולם כל צום שכזה צריך להיות מוגבל בזמן ולהיעשות בפיקוח רפואי. צום גורם מחסור ברכיבים תזונתיים חיוניים ובאנרגיה, ולטווח ארוך יותר זו עשויה להיות סכנה ממשית לגוף.
1. ניקוי הגוף מרעלים/ DE TOX: הצום מוביל לחסכון באנרגיה רבה, שמושקעת בדרך כלל בתהליכי העיכול. אנרגיה זו מופנית לבניית תאים חדשים ובריאים, ומשקמת את הגוף בזמן הצום. הגוף מטהר את נוזלי התאים, נוזל הלימפה והדם, מרעלים שהצטברו בהם. אנשים שמקפידים לצום יותר מפעם אחת בשנה טוענים שהצום עוזר לרפא את הגוף ממחלות עור, דרכי נשימה, לחץ דם גבוה, מיגרנות, מערכת העיכול, אין אונות ובעיות פוריות אצל נשים.
2. הפחתת שומן הגוף: באופן טבעי, הגוף יורד במשקל בזמן שאנחנו צמים. כשאנחנו מפסיקים לספק לגוף אנרגיה מבחוץ בצורת מזון, הגוף חייב להשתמש במאגרי העודפים וברקמות שלו להזנתו. תאי השומן הם אותם מחסני האנרגיה, אך הם מאחסנים גם פסולת ביולוגית, כך שבפירוק השומן במהלך הצום, אנו משיגים מטרה כפולה – גם יורדים במשקל, וגם מסלקים פסולת. התוצאה שמתקבלת בסופו של התהליך היא עלייה ברמות האנרגיה ותחושת בריאות והיטהרות.
3.טיפול מנע לסוכרת: חוקרים ממדינת יוטה שבארה"ב גילו כי די בצום של 12 שעות בלבד מדי פעם בכדי למנוע את הופעת מחלת הסוכרת. הצום יעיל במיוחד לאנשים הנמצאים על סף המחלה, בעלי ספירת סוכר גבוהה בדם, אך נמוכה מכדי להיחשב כסוכרת. הצום גורם לגוף לפרק תאי שומן, בהם נמצא כולסטרול LDL, הוא הכולסטרול הרע. כשהגוף משתמש בכולסטרול LDL על מנת לייצר אנרגיה, התהליך עוזר להפחית את התנגדות הגוף לאינסולין. 4. מפחית סיכון למחלות לב וכלי דם: ממחקרים שנערכו בנושא התגלה כי במהלך הצום קיימת פעילות מוגברת של הורמון הגדילה בקרב מבוגרים. הורמון הגדילה הוא מרכיב מפתח בוויסות המטבוליזם אצל מבוגרים, ועוזר בשמירה על בריאות הלב. 5. מאזן את חילוף החומרים: הצום מאזן את תהליך חילוף החומרים ומאתחל אותו, כך שאחרי הצום, ספיגת החומרים המזינים את הגוף הופכת ליעילה יותר.
6. מרפא את הנפש: מעבר לתהליכים גופניים הצום מקרב אותנו אל עצמנו בפן רוחני גבוה. זה זמן מצויין להוריד הילוך, להתכנס, לחשוב ולעבור תהליך היטהרות נפשי וריגשי. הצום מוריד לחצים רגשיים מאנשים הסובלים מחרדה, הוא עוזר לנו לעבוד על השליטה העצמית שלנו, ומנתק אותנו ליום אחד מהדאגות הרגילות שלנו.
צום אינו מומלץ לנשים הרות ומניקות, לחולי סרטן, לסוכרתיים, לסובלים מגאוט, מכיבי קיבה, מחלות כליות, מחלות כבד ומחלות ריאות, לכאלה הסובלים מפגיעה במערכת החיסונית - ולכל אדם בריא למשך יותר מיומיים. אנשים בסטטוס המוזכר פה שבוחרים לצום חייבים להיוועץ ברופא המטפל ליידע אותו בכוונה לצום בכדי לקבל הנחיות שיסייעו לנהל את הצום בצורה בריאה.
על מנת שהצום יהיה יעיל, כדאי לשים לב להמלצות הבאות:
התנתקו מסביבת העבודה שלכם, ותנוחו כמה שיותר.
מומלץ שלא להכניס לגוף אפילו ביס קטן או לגימה ממיץ במהלך הצום, משום שהם עשויים להפסיק את התהליך הביוכימי של הצום.
במהלך היום דאגו למשטר מים, הקפידו לשתות מידי שעה כוס מים מרווה.
למרות שביום כיפור צמים על פי המסורת גם משתייה, מומלץ לשתות מים במהלך הצום. אם בכל זאת החלטתם לוותר גם על שתיה, דאגו למנת מרק לארוחה שבסוף הצום. כך תוכלו להזרים לגופכם ביעילות נוזלים בנוסף למזון כשיסתיים הצום.
אם קיימת בעיה בריאותית שבגינה המליץ רופא המשפחה שלא לצום, הקשיבו לרופא! הוא מכיר את ההיסטוריה הרפואית שלכם, ויודע אם הצום יזיק או יועיל לגופכם.
מה מומלץ לאכול לפני צום של 24 שעות ללא מים?
במחקר שנעשה בארץ ופורסם בעיתון הרפואי "IMAJ" ב-2001 בדקו צריכת ארוחות עשירות ברכיבים תזונתיים שונים: פחמימות, חלבונים ושומנים (שהכילו אותה כמות של מלח ומים). נמצא שארוחה עשירה בחלבונים לפני הצום גורמת תופעות לוואי בעוצמה גדולה יותר.
לכן מומלצת ארוחה המכילה יותר פחמימות: לחם, פסטה, תפוחי אדמה, אורז, בתוספת קטנה מאוד של חלבון: בשר מכל סוג. מומלץ שהאוכל לא יהיה מלוח ולא מתובל בצורה מוגזמת, מכיוון שהדבר יגרום צמא. נהוג לאכול מרק; יתרונו כמובן בנוזלים, אולם אם המרק חם מדי, האדם יזיע ויהיה צמא. אז אם מרק - שיהיה פושר.
מבחינת הכמות, מומלצת צריכה נורמלית; אין להעמיס על הגוף יותר מדי, שכן אז הוא יזדקק לאנרגיה רבה לעיכול. במשך היום שלפני הצום יש להגביר שתיית נוזלים (בעדיפות, כמו תמיד, למים) ולצרוך פחמימות בארוחות קטנות כל שלוש שעות.
מה לאכול אחרי הצום?
לא מומלץ להתנפל על ארוחה מלאה ועשירה. הגוף צריך להתאושש לאט לאט. מומלצת שתיית מים ותה עם פרוסת עוגה ופרי, כדי לספק אנרגיה זמינה, ולאחר כשעה לאכול ארוחה משביעה (ולא מפוצצת).
שיהיה לכולנו צום מועיל, שנתחזק ובריאותנו תהיה איתנה תמיד. גמר חתימה טובה לכולנו.